AAN HET WOORD:

SHIRLEY VOLLENBERG, INTERIM ONLINE COMMUNICATIE SPECIALIST

WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH

Begin 2022 zag Shirley Vollenberg een oproep voor een Interim Online Communicatie Specialist bij een onderwijsinstelling op het Linkedin-account van Marian Geurts, waar zij meteen op reageerde. “Binnen 10 minuten hing ik met Marian aan de lijn. Ik vertelde dat ik momenteel in Spanje woon en werk als zzp’er voor opdrachtgevers in Nederland. Marian was meteen enthousiast over mij en ging direct contact opnemen met die onderwijsinstelling: Wageningen University & Research.” 

Shirley vertrok 7 maanden geleden naar Cádiz, Zuid-Spanje. In eerste instantie om Spaans te leren, maar al snel werd ze verliefd op het land en kwam ze erachter dat ze nog niet naar huis wilde. En dus verlengde ze haar verblijf, voor onbepaalde tijd. Ze had als zzp’er al opdrachtgevers in Nederland, waar ze vanuit Spanje voor werkte. 

In eerste instantie was WUR niet direct enthousiast over het feit dat ze in Spanje woonde. “Ik merk vaker dat opdrachtgevers in eerste instantie huiverig zijn om iemand aan te nemen die in het buitenland werkt. Maar de afgelopen twee jaar zijn we allemaal gewend geraakt aan het op afstand werken. Gelukkig kon Marian de opdrachtgever overtuigen en mocht ik een kennismakingsgesprek voeren, waarna ik vrij snel aangenomen ben!” 

Shirley is in februari 2022 begonnen met haar functie voor de duur van 4 maanden. “Vóór de start van deze opdracht was ik even in Nederland en ben ik naar de campus van WUR gegaan voor een korte overdracht en om kennis te maken met een aantal collega’s. Als dit mogelijk is, vind ik dit fijn voor het vertrouwen en het op afstand werken met elkaar!” 

In het begin vond Shirley het spannend om te starten: “De WUR is een grote organisatie, maar al snel kon ik, mede door mijn collega’s, het werk mij eigen maken. Dagelijks houd ik mij bezig met het beheer van alle online werkzaamheden voor Wageningen Environmental Research en Wageningen Marine Research: communicatie advies en uitvoering voor social media, analytics, website en intranet. Een veelzijdige baan, die gemakkelijk op afstand kan worden uitgevoerd, omdat alles ‘online’ is. ” 

Wat toch anders is dan in Nederland werken, is dat haar werkplek nog wel eens wisselt. ”Als mijn agenda het toelaat ga ik op een terras werken in de zon, meestal met uitzicht op de zee. Juist deze omgevingsgeluiden zorgen ervoor dat ik mij goed kan focussen. Ik zoek dan de plekjes uit waar goede WIFI is, of waar ik meetings kan houden. Bijkomend voordeel is dat collega’s vaak even mee willen genieten van mijn uitzicht en dat zorgt voor leuke informele gesprekjes die je normaal bij de koffieautomaat hebt. Hierdoor heb ik een meeting en een informeel gesprekje in één, waardoor ik super efficient werk!” 

Shirley heeft nog een advies voor andere opdrachtgevers: “Door de huidige arbeidsmarkt is het lastig om in Nederland de juiste mensen te vinden. Mede door de coronapandemie hebben we met elkaar ontdekt dat het op afstand werken ook zijn vruchten afwerpt. Dus waarom niet iemand aannemen die in het buitenland zit? Juist deze ‘digital nomads’ durven de sprong in het diepe te nemen. Zijn veelal ondernemend, zelfstandig, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn creatief en werken wellicht net dat uurtje extra, om het werk juist af te krijgen!” 

Met een maand verlenging loopt het contract bij WUR eind juni definitief af. Shirley is momenteel opnieuw in gesprek met Committo en staat open voor nieuwe opdrachten op afstand.”Deze opdracht was de eerste keer via Committo en ik ben ze, maar ook WUR dankbaar voor deze mogelijkheid op afstand. Ik heb het contact met de dames écht als persoonlijk en warm ervaren en dat is niet bij elk detacheringsbureau het geval. Ze zien je echt als mens, nemen de tijd voor je en brengen jouw verhaal over aan de opdrachtgever. Momenteel zijn we in gesprek voor een nieuwe opdracht vanaf juli, dus ik ben benieuwd naar het vervolg!”